Verschillende soorten hoortoestellen: welke kies jij?

hoortoestellen

Je bent bij de audicien langs geweest en nu is gebleken dat je een gehoorapparaat nodig hebt. Er zijn echter zoveel verschillende soorten hoortoestellen verkrijgbaar: welk soort is nu eigenlijk het beste voor jou? In dit artikel leggen wij je uit hoe je een hoortoestel kiest dat bij jou past.

AHO of RIE

hoortoestellen

De eerste keuze die je moet maken bij het kiezen van een hoortoestel is de keuze voor AHO of RIE. Een AHO-hoortoestel heeft een grotere behuizing achter het oor. Dit komt doordat de receiver in deze behuizing is verwerkt. Bij een RIE-hoortoestel zit de receiver daarentegen in het slangetje dat naar je oor loopt. De behuizing is daardoor minder groot, waardoor dit gehoorapparaat minder zichtbaar is.

Functionaliteiten

De meeste hoortoestellen beschikken over extra functionaliteiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hoortoestel met een antifluitsysteem. Dit is eigenlijk aan te raden. Daarnaast zijn er ook hoortoestellen met bijvoorbeeld windruisonderdrukking. Deze hoortoestellen zijn ideaal als je graag buiten wandelt of fiets. Ook zijn er hoortoestellen die weer meer geschikt zijn voor in het theater of feestjes.

hoortoestellen

Hoortoestel testen

Zodra je een hoortoestel hebt uitgekozen mag je deze vaak acht weken lang testen. Het is aan te raden om altijd gebruik te maken van deze testperiode. Zo kun je namelijk kijken of dit hoortoestel ook echt bij je past en in verschillende luisteromstandigheden testen hoe hij werkt.