Je laten vaccineren voor een vakantie, hier moet je allemaal rekening mee houden

Als je budget dit toelaat, is het zeker aan te raden om eens een vakantie naar het buitenland te maken. Je kunt je dan optimaal ontspannen en genieten van een andere cultuur. Bovendien hoef je je helemaal geen zorgen te maken over alle verantwoordelijkheden die je normaal in Nederland hebt. Je werk en al het andere kan wel even wachten onder dat jij optimaal aan het genieten bent van je vakantie. Om dit te kunnen doen is het natuurlijk wel van belang dat je je goed voorbereidt op deze reis. Je moet hierbij rekening houden met verschillende zaken. Zo is het in sommige landen bijvoorbeeld verplicht om bepaalde vaccinaties te nemen voordat je toegang krijgt tot het land. 

Welke vaccinaties moet je nemen als je op vakantie wilt gaan naar het buitenland?

Het is per land verschillend welke vaccinaties je nodig hebt om het land binnen te komen. Zo is het bij veel Europese landen zelfs helemaal niet nodig om je extra te laten vaccineren aangezien de meeste Nederlanders bepaalde inentingen sowieso al hebben gehad. Echter, het is bij veel landen buiten Europa wel noodzakelijk om je van tevoren te laten vaccineren. Dat heeft vooral te maken met het feit dat niet overal ter wereld dezelfde ziektes heersen. Stel je eens voor dat je op vakantie gaat naar een land in Zuid-Amerika. Hier kan het gevaar op het oplopen van een bepaalde infectieziekte in sommige gevallen vele malen groter zijn dan wanneer je in Nederland woont. Daarom is het voor mensen uit Europa die naar dit soort landen afreizen in sommige gevallen nodig om zich nog een keer te laten vaccineren voordat zij het vliegtuig in stappen. Het is per land verschillend welke vaccinatie je moet nemen en daarom kun je dit het best uitzoeken voor het land waar jij naartoe wilt gaan. 

Is het veilig om je in te laten enten voordat je op vakantie gaat?

Er zijn veel mensen die erg sceptisch zijn over de werking en de bijwerkingen van vaccins. Toch is er nagenoeg geen anekdotisch bewijs dat dit gevaren met zich meebrengt. Natuurlijk is er de mogelijkheid dat je bijvoorbeeld allergisch bent voor een stof die in het vaccin zit, maar dit risico is normaal gesproken vele malen kleiner dan het risico om te overlijden aan de ziekte als je je niet laat vaccineren. Indien je toch nog twijfels of vragen hebt, is het slim om deze te stellen aan de informatie autoriteit voor vaccinaties en inentingen. Niet ieder vaccin is gericht op slechts één ziekte. Er zijn bijvoorbeeld ook vaccins die je in één keer beschermen tegen meerdere ziektes. Het DKTP vaccin is hier een goed voorbeeld van. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *