In alle openbare gebouwen zijn mondkapjes verplicht

Sinds 1 december 2020 zijn personen vanaf 13 jaar in Nederland verplicht mondkapjes te dragen in openbare gebouwen en openbare plekken. Openbare gebouwen zijn onder andere: winkels, restaurants, scholen, onderwijsinstellingen, gemeentehuizen en bibliotheken. Ook is het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer vanaf 13 jaar verplicht. Deze verplichting geldt ook voor stations, tram- en bushaltes. Daarnaast moet er een mondkapje worden gedragen wanneer je reist met een touringcar, op alle luchthavens en in het vliegtuig. Ook geldt de mondkapjes plicht voor de middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Op basisscholen geldt geen mondkapjes plicht, maar het RIVM adviseert om de kinderen vanaf de bovenbouw in de gangen van de scholen een mondkapje te laten dragen. Op mondkapjes.nl zijn mondkapjes te koop in grote en kleine maten en in vele designs.  

Mondkapjes in alle soorten en maten

Voor het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes worden mondkapjes voor civiel gebruik aangeraden. Deze mondkapjes zijn niet voorzien van een keurmerk omdat er geen wettelijke eisen aan het kapje wordt gesteld. Let er wel op dan een mondkapje voor civiel gebruik alleen is bedoeld om anderen te beschermen tegen het virus. Het beschermt jou niet tegen een virus dat anderen verspreiden. Veel mensen bestellen mondkapjes online. Daar kunnen ze kiezen uit diverse soorten en maten mondkapjes. Mondkapjes zijn op dit moment een belasting voor het milieu. Overal op straat vind je mondkapjes. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een mondkapje dat je kunt uitwassen. Een herbruikbaar mondkapje is verkrijgbaar in vele dessins.

Medische- en niet medische mondmaskers

Mondmasker of mondkapje, deze twee woorden worden door elkaar gebruikt waarbij het woord mondmasker meestal wordt gebruikt voor medische mondkapjes. De overheid heeft het dragen van een niet medisch mondmasker verplicht gesteld voor personen vanaf 13 jaar in openbare ruimtes. Medische mondmaskers waren in het begin verboden voor personen die niet in de medische zorg werken omdat er veel te weinig van op voorraad waren. Nu zijn er genoeg medische mondmaskers verkrijgbaar. Daarom kiezen steeds meer personen voor een medisch mondkapje waarbij ze niet alleen anderen beschermen maar ook zichzelf tegen besmetting met het virus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *